LEVERING 'JUST IN TIME'     Aflevertijdstippen binnen 1 uur nauwkeurig

Draai/kiepramen

Kik Rotterdam is producent van diverse toepassingen van houten draaikiepramen. Naast de reguliere draaikiepramen van hout, welke doorgaans worden geleverd in combinatie met complete kozijnen, heeft Kik enkele renovatietoepassingen ontwikkeld. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Draaikiep Basic® renovatieramen en de Draaikiep Easy® renovatieramen, ook voor deze toepassingen worden de ramen van hout geproduceerd.

 

Oorsprong en kwaliteit draaikiepramen

De oorsprong van de draaikiepramen ligt voornamelijk in Duitsland en wordt reeds decennia lang toegepast in kunststof kozijnen en later ook in aluminium kozijnen. Meer en meer worden draaikiepramen de laatste tientallen jaren ook uitgevoerd in houten kozijnen. De ontwikkeling van de draaikiepgarnituren en de diverse detailleringen hebben inmiddels gezorgd voor een zeer betrouwbare en degelijke constructie waarbij de waterdichtheid, winddichtheid en inbraakwerendheid gewaarborgd kan worden.

 

Toepassingen draaikiepramen

Naast de toepassing in reguliere gevelkozijnen zijn draaikiep kozijnen bij uitstek geschikt voor toepassing bij dakkapellen, keukenkozijnen, badkamerkozijnen en toiletkozijnen. De reden is veelal dat in deze vertrekken meer dan normaal geventileerd dient te worden.

 

Benamingen draaikiepraam

Draai/valraam, draai/kiepraam, draaikipraam, kiepkantelraam, klepkantelraam, kantelklepraam, draaiklepraam, kantelkiepraam of kiepdraairaam zijn allemaal benamingen voor hetzelfde raamtype. Gelet op de mogelijke draairichtingen van het draaikiepraam zou de juiste benaming “draaivalraam” moeten zijn, het raam heeft namelijk een draaistand en een valstand. In de volksmond echter, wordt draaikiepraam het meest gebruikt, vooral omdat dit aansluit bij het professionele vakjargon. Bij onze zuiderburen worden de draaikiepramen ook wel “vleugels” of "draaikipramen" genoemd.

 

Draairichtingen draaikiepramen

De draairichting van een draaikiepraam is altijd naar binnen. In de draaistand draait het raam naar binnen en in de valstand kiept het raam naar binnen. Dit geeft grote voordelen ten opzichte van de conventionele naar buitendraaiende ramen, naar binnen draaiende ramen, valramen of schuiframen. Vervolgens kunnen de ramen zowel linksdraaiend als ook rechtsdraaiend worden uitgevoerd.

 

De voordelen van een draaikiepraam

• De buitenzijde van de draaikiepramen en het naastgelegen glas kan gemakkelijk zelfstandig en van binnenuit worden bewassen.

• Draaikiepramen kunnen de binnen gelegen vertrekken eenvoudig (extra) ventileren door middel van de valstand. Voor  permanente ventilatie doet u er verstandig aan ventilatieroosters toe te passen, één en ander volgens de ventilatie-eisen van het bouwbesluit.

• Tocht langs hang- en sluitnaden is bij een gesloten raam uitgesloten.

• Bij een gesloten raam is inwateren tijdens regenval uitgesloten.

• Geen klemmende ramen meer door de speciale draaikiep garnituren.

• In vrijwel alle afmetingen te verkrijgen, zelfs in grotere maten als bij de traditionele draairamen.

• Geschikt voor alle soorten dubbel glas.

• Eenvoudige bediening door middel van een (afsluitbaar) raamkrukje.

• De draaikiepramen en de bijbehorende hang- en sluitgarnituren worden altijd kant en klaar en compleet voorgemonteerd en afgeleverd.

• Alle beslag onderdelen zijn verdekt gemonteerd, alleen het raamkrukje is zichtbaar.

• De draaikiepramen zijn volledig nastelbaar, zowel zijdelings als ook in hoogte en diepte.

• Eenvoudig in te hangen en uit te halen ten behoeve van schilderwerken of groot onderhoud.

• Eenvoudig te schilderen door de wegdraaiende hangzijde.

• Verkrijgbaar in basisveiligheid als ook in inbraakwerende veiligheidsuitvoering (WK2).

• Ideaal toe te passen in combinatie met rolluiken op de buitengevel.

 

Hoogte van de bediening

Het raamkrukje ten behoeve van de bediening van een draaikiepraam wordt op een variërende maar vaste hoogtemaat gemonteerd. De krukhoogte is namelijk gerelateerd aan de hoogte van het draaikiepraam c.q. het draaikiepgarnituur.

 

Bediening van een draaikiepraam

Het raamkrukje bedient op eenvoudige wijze alle sluitnokken en raam scharnierdelen van het draaikiepraam. Bij een gesloten stand staat het raamkrukje naar beneden, zodra het raamkrukje in de horizontale stand bediend wordt staat het draaikiepraam in de draaistand, bij de valstand dient het raamkrukje in verticale stand naar boven te worden bediend.

 

Tilt First bediening draaikiepramen

Naast het standaard bedieningsmechanisme van de draaikiepramen is er een bediening ontwikkeld die veelvuldig wordt toegepast in bijvoorbeeld kinderkamers, de gehandicaptenzorg of de bejaardenzorg. Een aantal wijzigingen aan het draaikiepgarnituur zorgt ervoor dat het draaikiepraam alleen in de valstand kan worden geopend zodra het raamkrukje in horizontale stand wordt bediend. Hiermee wordt een extra doorval beveiliging gecreëerd en is in voornoemde situaties veelal geen overbodige aanschaf. Indien het raamkrukje in verticale stand naar boven wordt bediend staat het draaikiepraam in de draaistand echter, om deze te kunnen bedienen heeft U een sleutel nodig en kan het raamkrukje alleen gelijktijdig in combinatie met de sleutel worden bediend.

 

Schema bediening Tilt First

Sleutel uit raam

- Op slot

- Het draaikiepraam is vergrendeld en kan niet worden bediend.

Sleutel uit raam

- Van slot af

- Het draaikiepraam kan alleen worden geopend in de valstand.

Sleutel in raam

- Van slot af

- Het draaikiepraam kan in combinatie met de sleutel in alle standen worden bediend.

 

Verstelbare kiepstand

De verstelbare kiepstand is een extra optie voor draaikiepramen. Door middel van een zogenaamde verluchtingsschaar kan het draaikiepraam in diverse standen van de kiepstand worden vergrendeld. Wilt U ventileren maar staat er veel wind of regen dan biedt deze extra optie uitkomst. Ook als U geen ventilatieroosters wilt of mag toepassen biedt de verstelbare kiepstand de oplossing. Een ontgrendeld raam is overigens nooit inbraakwerend. De minimale breedte afmeting van het draaikiepraam is echter groter dan normaal en kan hierom niet in elke situatie worden toegepast.

  

Stolpset draaikiepramen

Twee raamelementen in één dagopening van een kozijn wordt een stolpset of stolpramen genoemd. Draaikiepramen kunnen evenwel ook als stolpset worden geproduceerd en geleverd. Eén raamelement wordt uitgevoerd als draaikiepraam, dit wordt het actieve raam genoemd. Het passieve raam wordt uitgevoerd als naar binnendraaiend raam. De bediening van het actieve raam is gelijk aan de bediening van een enkelvoudig draaikiepraam. De bediening van het passieve raam gebeurd middels een pompespagnolet die uit het zicht, tussen de sluitzijden van beide ramen is gesitueerd.

 

Uitvoeringen

Draaikiepramen kunnen in diverse uitvoeringen worden geleverd. Een standaard uitgevoerd draaikiepraam is voorzien is van isolatieglas. Naast de standaard uitvoering kunnen draaikiepramen in plaats van alleen te voorzien van isolatieglas ook voorzien worden van isolatieglas in combinatie met een op het glas gemonteerd ventilatierooster. Ook kunnen er verschillende uitvoeringen van kruisroeden worden toegepast. Kruisroeden, ook wel wienersprossen genoemd, zijn er in een drietal varianten t.w;

• Kruisroeden in de spouw van het isolatieglas.

Tussen beide glasbladen van het isolatieglas worden de in kleur geleverde aluminium kruisroeden aangebracht in de juiste vakdeling en volgens de specificatie van de afnemer.

• Kruisroeden de-Luxe.

Tussen beide glasbladen van het isolatieglas worden de kruisroeden aangebracht in de juiste vakdeling en volgens de specificatie van de afnemer. Op zowel de binnenruit als ook de buitenruit van het isolatieglas worden plakroeden aangebracht ter plaatse van de kruisroeden-de-Luxe. De kruisroeden-de-Luxe hebben aan de zijkanten dezelfde “look” als het randprofiel (afdichting) van het isolatieglas. Hierdoor lijkt het optisch of het houten raam bezet is met meerdere losse ruiten.

• Originele vakdelende houten kruisroeden.

De vakdelende houten kruisroeden verdelen de glasopening in meerdere vakken, hierdoor dient het raam te worden voorzien van meerdere glaseenheden.